winter staat voor de deur

28-09-2015 door Marc de Laat

De zomer is weer voorbij en dat zorgt er voor dat veel paardeneigenaren de dekens weer uit de kast halen. Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op moet doen bij je paard?

 

Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus daar zal je eerst naar moeten kijken. Zo maakt het uit waar het paard voor wordt gebruikt en of hij/zij geschoren is. Een deken wordt in principe gebruikt als een paard het koud heeft. Maar paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als ze het koud krijgen zetten ze namelijk hun haren overeind zodat er lucht tussen kan komen, wat voor isolatie zorgt. Daarom zullen geschoren paarden het ook veel eerder koud krijgen dan ongeschoren paarden.

 

De buitentemperatuur is één van de belangrijkste punten die bepalen of een deken een aanrader is. Ongeschoren paarden hebben in principe een vacht die voldoende tegen kou beschermt. Doe je toch een deken op dan druk je de haren plat en heeft het natuurlijke mechanisme geen werking meer. Wanneer het buiten 15 graden of warmer is, heeft je paard over het algemeen geen deken nodig. Wel kan er bij warmere temperaturen worden gekozen voor een vliegen- of zomerdeken. Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo’n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg. Wanneer het vriest kan er worden overgestapt op een dikkere deken of er kan gewerkt worden met meerdere dekens, waardoor het per situatie kan worden aangepast.

Ga terug