Waar in het Bronsgroen Eikenhout

21-06-2014 door Marc de Laat

Verslag van het weekendje Limburg, gastreporter van dienst (waarvoor dank!): Christian


Waar in het Bronsgroen Eikenhout*, het paardje galoppeert!

 Toen ik als geboren en getogen Limburger vernam dat onze manége naar het bronsgroen eikenhout ging op paardenweekend, was ik meteen verkocht.

 Wat een paardenweekend was, daar had ik geen idee van maar het klonk in ieder geval super! Bij het zien van de eerste beelden op de website van de B&B wist ik al, dit is het!

 Wekenlang heb ik uitgekeken naar dat weekend. Eerst hebben we een paar kleine wandelingen gedaan in de buurt van de manége want ik had als ’47-jarige’ beginneling nog geen enkele ervaring met buitenrijden! De eerste tocht met Roosje was spannend, raar, ontspannend, heerlijk. Smaakte naar meer! 

Dat meer werd de Pajottentocht met Zaphi en dat was de max! Een hele middag buiten in het mooie Pajottenland. Zalig! Ik dacht als dit de voorbode is van een heel weekend, dat wordt top!

 Het langverwachte weekend!

 Op vrijdagochtend zijn we in kolonne vertrokken naar ‘de Limburg’. Met de chauffeurs Marc, Sarah en ikzelf zijn we richting beloofde land getrokken. Zoals een paard zijn stal ruikt, was dat bij mij ook zo naargelang we steeds we dichter kwamen bij de eindbestemming.

 Aangekomen bij de Keyartmolen in Tongerlo (Bree) viel mij de hartelijk verwelkoming en de Limburgse gastvrijheid van Sonja en Wim meteen op! Wat ook opmerkelijk was, dat was het feit dat Wim meteen mee de vrachtwagens verschoonde. Voor mij een nieuw gegeven en het werd meteen duidelijk, hier weet men om te gaan met gasten en hun paarden.

 Toen we nadat we eerst de paarden, want dat is heilig, verzorgd hadden en op stal hadden gezet, kregen we onze kamers toegewezen. Ik had twee keuzes omdat Christiane, die ook een kamer alleen had er nog niet was, kon ik kiezen. De eerste kamer had een trap om naar boven te gaan naar de slaapkamer. Ik heb meteen de reflex gemaakt en de tweede kamer gaan bekijken die blijkbaar geen trap had, enkel gelijkvloers! Gelukkig heb ik meteen de beslissing genomen, deze moet ik nemen! De dagen nadien zou blijken waarom dit een excellente keuze was! Trappen als je drie dagen op een paard zit en eerder nooit langer dan een paar uur op een paard hebt gezeten, is niet zo’n goed idee  :-)

 Na een aperitiefje en de kennismaking met het lieve dochtertje van de B&B zijn we ons gaan klaarmaken voor een verkennend tochtje in de buurt. Een ‘klein’ tochtje!

Dat kleine tochtje bleek achteraf  iets groter dan voorzien! Meteen even testen, zalig, maar voor mijn beentjes en mijn poepje een serieuze uitdaging :-)

 Het was wel zeer leuk, prachtig buurt, supertoffe bende, zalige temperatuur (niet te warm, niet te koud) kortweg heerlijk! 

 Bij thuiskomst in de B&B was het fantastisch om even neer te liggen op een heerlijk bed, een bubbelbadje te nemen op de kamer en daarna de beste spaghetti te eten sinds jaren! Jongens jongens dat smaakte! Ook Carina, onze gids voor zaterdag en zondag en haar echtgenoot Leo, waren bij aangeschoven.

 Moe maar voldaan! Zalig geslapen die nacht!

 

Zaterdagochtend na het gezamenlijk ontbijt, waarbij de spiegeleitjes in een leuk pannetje werden geserveerd  hebben we ons gesplitst in 2 groepen.

 In onze groep zaten Yolente en Magalie, Jade en ikzelf en dit onder de deskundige leiding van Carina onze gids. Streng maar rechtvaardig! ‘Nooit’ de gids inhalen was haar motto! Met mijn ervaring als beginneling was ik al lang blij dat ik kon volgen :-)

Zaterdagvoormiddag was echt de max. Stap, draf, galop, …  in de bossen, de velden en wat absoluut top was, waren de zandvlaktes en de zandheuvels. In volle galop de zandheuvels op en vooral ook weer af.  Fijn dat Carina perfect aangaf hoe we dat best deden!  Net zoals bij de grote waterdoorgang. Eerst wilde/durfde Zafke niet, maar nadat Mien en Jade voorop gingen volgde ook Zafke. Ik sta er ook nu nog van te kijken hoe zo’n krachtig en sterk paard kan schrik hebben van een plaske water :-)

S’middags kwamen we aan op de lunchplek waar ook Sarah, Eva, Leslie en Christiane al eerder waren toegekomen. Marina en Marc wachten ons op en hadden alles klaargemaakt voor een heerlijke lunch. Nadat ik mijn paard had vastgemaakt ben ik even moeten gaan zitten, totaal op!  Na de lunch waarbij de broodjes life gesmeerd werden, heb ik even een half uurtje (letterlijk :-) ) platte rust moeten nemen.  Het was zo intens en zo overweldigend en vermoeiend dat ik even compleet van de wereld was!

 

Na dat half uur was ik weer helemaal terug en hebben we ons klaargemaakt voor een fijne namiddagtocht om nadien s’avonds, na alweer een bubbelbadje en een korte dut, aan te schuiven voor de zaterdagavond BBQ.

 Mijn speciale dank gaat uit naar Marina die boven haar zelf is uitgestegen en alles perfect heeft verzorgd. Het was ongelooflijk lekker en zalig na een dagje paardrijden. Marina ik had graag geholpen maar dat ging met de beste wil van de wereld op dat ogenblik niet meer :-)

 Na de BBQ hebben we nog leuk nagepraat met straffe verhalen over wat we allemaal meegemaakt hadden onderweg. Wereld-schok-ken-de zaken zoals het niet door een plas van 5cm diep durven van onze paarden, over een beekje van 20cm diep moeten springen-stappen-en-alles-daartussen … kortweg straffe paardenverhalen!

Op zondagochtend had ik het gevoel dat ik alles aankon, de spierpijn van de dag voordien was helemaal weg en ik was er klaar voor.

 Op zondag vonden we het toch beter dat de beginners ,waaronder ikzelf, die dag toch best met onze gids Carina zouden meegaan.  Carina kent als geen ander de omgeving en kon perfect inschatten waar galop, waar stappen, hoe lang, …

 Wat ik oa ook geleerd heb van haar  is dat je de laatste km best kan stappen naast je paard tot aan de halte. Dat is voor je eigen benen veel beter. Het ziet er niet echt uit dat je naast je paard stapt maar het werkte wel!

 

Tot slot!

 

Als ondernemer heb ik de grootste moeite om ‘niet’ met mijn bedrijf bezig te zijn en ‘mijn hoofd leeg te maken’. Dat weekend is mij dat 200% gelukt en heb ik me helemaal kunnen ontspannen door in te spannen en te focussen op het paardrijden. Voor mij een ongelooflijk vermoeiend maar SUPER ZALIG weekend.

 Met dank aan de organisatie die mij heeft geïnspireerd om dit nog te doen en vooral om dit meer te gaan doen.

 Ik heb ECHT GENOTEN

 Marc, Marina, Liesbeth, Sarah, Jade, Eva, Leslie, Yolente, Magalie, Christiane, Carina, vriendin van Carina, Leo, Sonja en Wim en hun lieve dochtertje, allemaal bedankt dat ik dat samen met jullie en dankzij jullie heb mogen beleven!

 

It was a GREAT EXPERIENCE!

 

Christian Reniers

 

 

* Limburgs volkslied (couplet 1)

Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt.
Over 't malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt.
Waar de hoorn des herders schalt, langs der beekjes boord.
Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord
! (2×)

 

tl_files/afbeeldingen/diversen/foto 1.jpgtl_files/afbeeldingen/diversen/foto 4.jpgtl_files/afbeeldingen/diversen/foto 3.jpg.tl_files/afbeeldingen/diversen/foto 5.jpgtl_files/afbeeldingen/diversen/foto 7.jpgtl_files/afbeeldingen/diversen/foto 8.jpg

Ga terug